Baltų vienybės diena: tradicijų ir bendrystės šventė

Apie renginį

Rugsėjo 20 dieną Radviliškio miesto kultūros centras pakvietė miestiečius ir svečius į ypatingą renginį – Baltų vienybės dieną, kuri buvo švenčiama kartu su Etninės kultūros akcija „Visa Lietuva šoka“. Šventė vyko netradicinėje ir simboliškai reikšmingoje erdvėje prie Smuklės „Žarija“, kurią jau daugiau nei tris dešimtmečius kuria ir puoselėja vietos verslininkas ir baltų tikėjimo puoselėtojas Vidmantas Mikutis.

Baltų vienybės dienos prasmė

Baltų vienybės diena skirta prisiminti ir pagerbti baltų tautų – lietuvių ir latvių – bendrystę, kurios simbolinė reikšmė glūdi 1236 metų Saulės mūšyje, kai susivieniję žemaičiai ir žiemgaliai nugalėjo kalavijuočius. Šią dieną tradiciškai uždegamos ugnys ant piliakalnių, simbolizuojančios baltų vienybę ir ryšį su praeitimi. Šventė minima ne tik Lietuvoje, bet ir visame baltų krašte, todėl kiekvienas renginys – tai proga ne tik prisiminti istoriją, bet ir gyvai ją puoselėti.

Šventės programa ir dalyviai

Šių metų Baltų vienybės dienos renginyje Radviliškyje dalyvavo Radviliškio miesto kultūros centro kolektyvai, kurie savo pasirodymais skleidė lietuvių tautinio meno dvasią. Folkloro ansamblis „Aidija“ pradėjo renginį, suteikdamas šventei autentiškos lietuviškos muzikos skambesį, senjorų liaudiškų šokių grupė „Patrepsėlis“ ir vyresniųjų liaudiškų šokių grupė „Šelmiai“ pratęsė programą, užpildydama renginio erdvę šokio žavesiu ir energija. Šokėjų ir muzikantų sambūris kvietė susirinkusius prisijungti prie energingų šokių, kurie įkvėpė žiūrovus prisiminti ir vertinti liaudies tradicijas. 

Šventės kulminacija tapo unikalus muzikinis projektas „Sutartinių magija“, kuriame žiūrovai turėjo galimybę išgirsti Lauritą Peleniūtę ir Tadą Dešuką atliekant promočių giesmes. Šis pasirodymas ne tik įtraukė klausytojus į šimtmečius menančių sutartinių dainavimo tradiciją, bet ir skatino dalyvauti muzikinėje improvizacijoje, paversdamas juos dalyviais ir kūrėjais.

Edukacinės veiklos ir baltiški amuletai

Renginio dalyviams buvo suteikta galimybė sudalyvauti edukacinėje programoje su Jurgita Balčiūnaite, kurios metu buvo kuriami baltiški amuletai. Tai buvo puiki proga susipažinti su senovės baltų simbolika ir jos reikšmėmis, pasigaminti savo unikalų talismaną, įprasminantį asmeninį ryšį su baltų kultūra ir paveldu.

Patogus atvykimas ir bendruomenės vienijimas

Radviliškio miesto kultūros centras pasirūpino, kad renginyje galėtų dalyvauti visi norintys – buvo organizuotas nemokamas autobusas, kuris vežė dalyvius į šventės vietą. Tai ne tik užtikrino patogų susisiekimą, bet ir prisidėjo prie bendruomenės vienijimo, suteikė galimybę visiems miestiečiams prisijungti prie šventės.

Baltų vienybės dienos šventė – tai ne tik proga prisiminti istoriją, bet ir švęsti dabarties baltų kultūrą, ją puoselėti ir perduoti ateities kartoms.

Daugiau akimirkų iš šventės: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1213611423058706&type=3

Informacija Radviliškio miesto kultūros centro

Nuotraukos Simonos Meiliūnienės

Kiti skelbimai

Partneriai

Skip to content