Kojinių mezgimo čempionatas ir folkloro festivalis

Apie renginį

Kojinių mezgimo čempionatas ir folkloro festivalis vidurvasary Radviliškyje – tradicijų tęstinumas ir etnokultūros puoselėjimas

Radviliškyje vykstantis Kojinių mezgimo čempionatas „Supinkime Lietuvą“  jau 15-ąjį kartą tapo unikaliu ir išskirtiniu renginiu, šiais metais skirtu Lietuvos dainų šventės šimtmetį paminėti. Šis vienintelis tokio pobūdžio renginys ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje, išryškina mūsų šalies mezgimo amato tradicijas ir suburia įvairių kartų žmones bendradarbiauti ir dalintis patirtimi.

Pirmoji Lietuvos dainų šventės diena, žinoma kaip Folkloro diena, skirta keturių Lietuvos regionų liaudies dainavimo ir šokimo tradicijų savitumui parodyti. Šios dienos metu vyksta liaudies dailės, amatų mugė, o žiūrovai gali pasivaišinti tradiciniais valgiais ir gėrimais. Visą šį etnokultūrinių renginių derinį buvo galima rasti ir čempionate bei kartu vyksiančiame folkloro kolektyvų festivalyje „Rytoj iš ryto rugelius kirsim!“, kuriuose siekiama perteikti folkloro, kulinarinio paveldo ir dailiųjų amatų turtus čempionato dalyviams ir svečiams.

Visos dienos etnokultūrinis sujudimas prasidėjo 10 valandą ryte. Abipus įėjimo į šventės vietą vyko „Amatų alėja“ – tautodailininkų bei amatininkų mugė, kur buvo galima įsigyti bei patiems pasigaminti autentiškų dirbinių. Amatininkai, tarp jų ir aukso vainiku apdovanoti skirtingų Lietuvos regionų meistrai, demonstravo savo amatus: puodžius Algimantas Tamašauskas ir keramikė Alina Milašienė iš Kuršėnų, sodų rišėja Vilhelmina Raubaitė Mikelionienė iš Kauno, medžio drožėjas Arūnas Gaučas ir pynėja iš vytelių Birutė Šinkūnienė iš Kėdainių.

 Folkloro festivalyje dalyvavo skirtingų regionų kolektyvai: Šilalės r. sav. kultūros centro Kvėdarnos kultūros namų vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis „Volungėlė“ (vadovė Jolanta Kažukauskienė) ir tradicinių kanklių ansamblis „Kvėdainėlė“ (vadovė Jūratė Augienė), Kaišiadorių kultūros centro folkloro ansamblis „Verpeta“ (vadovė Valerija Jankauskienė), Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro folkloro ansamblis „Kuršių ainiai“ (vadovai Jolita ir Alvydas Vozgirdai). Renginio metu folkloro šventės šeimininkai – Radviliškio miesto kultūros centro folkloro ansamblis „Aidja“ (vadovas Donatas Stakvilevičius) visus žiūrovus vaišino trupiežiumi. Maža to, puikiausios Skėmių traktieriaus gaspadinės tiesiai iš žarijose verdamo didžiulio puodo vaišino kulinariniu paveldu – sočia ir gardžia šilkine koše. Atsigaivinimui pylė naminės giros.

Šiais metais tęsiama ir savanorystės akcija „Padovanok šilumą vienišam senoliui“, kurios metu bendradarbiaujant su Radviliškio parapijos bendruomenės socialinių paslaugų centru dalyvių padovanotos kojinės spalio 1 d., Tarptautinę pagyvenusių žmonių dieną, bus padovanotos vienišiems Radviliškio rajono seneliams.

Šių metų čempionate varžėsi apie 40 mezgėjų. Dalyviai varžėsi dėl nugalėtojo vardo, kurį paskelbė autoritetinga keturių narių vertinimo komisija, sudaryta iš etnografų, etnologų ir tautodailininkų atstovų. Šiais metais komisijai vadovavo Lietuvos tautodailininkų sąjungos Žemaitijos skyriaus Gargždų sekcijos  pirmininkė, liaudies meistrė Rita Riaukė. Komisijos narės: liaudies tradicijų puoselėtoja, Ukmergės tautodailininkų draugijos narė, Lietuvos tautodailininkų sąjungos narė, tradicinių amatų meistrė, kurios mezginiai ir nėriniai sertifikuoti tautinio paveldo produktais Regina Žvirblienė, tautodailininkė, etninės kultūros puoselėtoja, kultūros projektų vadovė Jolanta Kvedarienė, Radviliškio tautodailininkų skyriaus pirmininkė, tautodailininkė, mokytoja – ekspertė, LEKUS narė Rasmuta Valčiukienė.

15-ojo Kojinių mezgimo čempionato „Supinkime Lietuvą“  nugalėtoja tapo Asta Dimšienė iš Lazdijų rajono. Antrąją vietą užėmė Rita Kuprinskaitė iš Visagino, o trečiąją – Angelė Bučelienė iš Šiaulių. Kojinių parodos nugalėtoja tapo Stasė Kaustelkienė iš Klaipėdos. Atskiromis nominacijomis buvo apdovanoti dalyviai: jauniausias dalyvis Albinas Batavičius iš Panevėžio rajono, už technikos įvairumą – Laimutė Indilienė iš Radviliškio, už tautiškumą – Gražina Šaparnienė iš Panevėžio rajono, už tvarkingumą ir kruopštumą – Regina Džiugienė iš Radviliškio rajono, už meistriškumą – Aida Šešelgienė iš Kauno.

Kojinių mezgimo čempionatas „Supinkime Lietuvą“ visiems atėjusiems tapo dar viena galimybe prisiliesti prie mūsų tautos kultūros ištakų, pažinti tradicijų ir papročių vertę bei prisidėti prie jų išsaugojimo ateities kartoms.

Už pagrindinio prizo čempionatui įsteigimą dėkojame kėdžių ir stalų iš natūralaus medžio masyvo gamybos įmonei  UAB „Venta LT“.

Rėmėjai:  UAB „Teksrena“, „Dijo ūkiui“ ir jo vadovams Modestai ir Žygimantui Dijokams. Dėkojame ūkininkui Gedui Jasiukaičiui ir „Tado Krapiko ūkiui“

Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Radviliškio rajono savivaldybė.

Daugiau akimirkų iš renginio rasite paspaudę šią nuorodą:

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=radviliskiokc&set=a.1169496224136893

Kiti skelbimai

Partneriai

Skip to content